Jóembert keresünk a Vígszínházban

Pénteki nap folyamán volt alkalmunk megnézni Bertolt Brecht Jóembert keresünk című darabját a Vígszínházban. Ritka jó kis darab, nagyszerű előadás, örömmel ajánljuk bárkinek.

joemberek1

Az előadást Michal Docekal, a prágai nemzeti színház ígazgatója rendezte és több cseh művész is részt vett a megvalósításában. Magát a darabot elő lehetett volna adni egészen konzervatív és kissé unalmas stílusban is, ám itt nem így történt: folyamatosan változtak a képek, nagyszerű hanghatások (háttérben animációk) jelentek meg, a betétdalok helyesek és odaillőek voltak, az egész benyomás egy nagyon érett és jól megtervezett, viszonylag absztrakt ám mégiscsak emészthető produkció hatását keltette. Emellett az oly’ sokszor tapasztalható szokásos ripacskodás is elmaradt, és a  színészi alakítások (pl. Eszenyi Enikő) is  jók voltak.

A történet a következő: ‘…három Isten érkezik egy nagy szegénységben élő városkába, azért, hogy próbára tegyék az emberek jóságát. A próba egyszerű: találniuk kell valakit, aki szállást ad nekik. Az isteneknek azonban csalódniuk kell, mert hosszú útjuk során senki sem akad, aki befogadná a három idegent. Csak egy pénztelen utcalány látja őket szívesen: Sen Te, akit a jótéteményért megajándékoznak, mert abban bíznak, Sen Te példája bebizonyítja majd, hogy jó emberek is élhetnek emberhez méltó életet a Földön. Az ajándék segít Sen Tének talpra állni, de közben az istenek kísérletének alanyává is teszi: kérdés, hogy képes lesz-e jó maradni egy olyan világban, ahol hatalmas a szegénység, és mindenki csak a saját, önző érdekeit tartja szem előtt, vagy tigrissé kell válnia, hogy megvédje magát.”(idézet a Vígszínház tájékoztatójából)

Még egyszer ki kell, hogy jelentsük: a darab megtekintése “nem fáj”, jó, okos és szép munka, gratulálunk a színháznak és a művészeknek hozzá.

Hans Castorp

Reklámok

Nem minden vélemény számít - a véleményeket szigorúan cenzúrázzuk, e helyütt véleményt csak a demokratikus keretek között lehet nyilvánítani!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s