Tóta W.: Wake the fuck up (forrás: HVG.hu)

Kedves Olvasóink!

Ma olvastunk egy olyan írást, amelynek egyes mondatait akár zászlónkra is tűzhetnék, annyira helytállóak (ld alább). Pontosan ennek az attitűdnek az elkerülése motivál minket is, amikor írunk a magyarországi helyzetről. Különbség van ugyanis aközött, hogy kicsit jól/kicsit rosszul mennek a dolgaink és nem politizálunk, és aközött, hogy “helyzet” van.

Szétverték az alkotmányos rendet iszonyatos energiákat megmozgatva, ahelyett, hogy a gazdaság fellendítésén fáradoztak volna. Ennek megfelelően a gazdaság a sokadik elképesztően buta lépést követően zuhan. A tetejébe ráadásul szétzilálták a nemzetközi kapcsolatainkat (iszonyatos károkat okozva ezzel).  E tényekre nem lehet az a válasz, hogy mi nem politizálunk, csak minket hagyjanak békén.

Majus1_08

1957 május 1. Az apolitikus attitűd egyik sarokpontja. Az korabeli és jelenlegi helyzet gyökeresen más, viszont a társadalmi reakciók és reflexek ugyanazok, 2012-ben is.


Amikor a “fiúk” felgyújtották a százmilliókért felújított köztévét, pedig a jelenlegi körülményekhez képest semmilyen “helyzet” nem volt, csupán egy politikus hazudott és rosszabbak lettek a mutatóink, valamiért azt hitték az emberek, van a tiltakozásnak alapja. Jelen helyzetben pedig nincsen? Korábban be lehetett költözni a parlament elé, de az “akolmeleg” féldiktatórikus, posztokommusta rezsim már megfelel? Egy épeszű tiltakozó megmozdulás nincsen soha? Ez a birka mentalitás elképesztő.

HC

***

Tóta W.: Wake the fuck up

Van egy elhibázott válasz. Egy generáció derékhada tudja le annyival, hogy őt nem érdekli a politika. Sok hangon szólal meg ez a közöny, és sok rétege van. De mind ugyanoda vezet: a strucchoz és az ő politikájához.

A politika unalmas, ezért a hírek is azok, tájékozódás nélkül viszont még érthetetlenebbé válik minden. Pedig a politika csak annyira unalmas, mint maga az élet, és kétségtelenül érdekesebbé vált itt a túlélés az utóbbi időben. És ami felbassza az agyunkat, az többnyire nem unalmas, legfeljebb szar.

Például az, hogy nincs munka, nincs megrendelés és nincs hely az egyetemen se, az vastagon politika. Az is, hogy bujkálni kell egy nyomorult spanglival, pedig Kaliforniában például már nem kell, és hamarosan Pozsonyban sem – nem évszázados hagyományok miatt, hanem mert pár év alatt eljutottak idáig. Hogy Bécsbe kell menni egy elviselhető abortuszért, ha olyan adódik. Az sem természeti jelenség, hogy a kultúra penészes agyú komisszárok kezére kerül, akik megfojtanak mindent, ami érdekes. Mindezt valaki csinálja.

Azért csinálhatja, mert ti nem politizáltok.

Nem titok: a regisztráció bevezetésétől többek között azt reméli ez a rezsim, hogy a fiatalok nem fognak buli, tanulás vagy munka helyett sorba állni a hivatalban. Azért kell ezt remélniük, mert sejtik, hogy a huszonévesen kádernak álló kukacokat leszámítva ezzel a korcsoporttal eléggé kibabráltak.

A bully színe

Lehet azt mondani, hogy Magyarország reménytelen, és minden politikus seggfej. Kényelmes is, meg még bölcsességnek is tűnik, mint minden közhely, ami az egészről mondja meg a frankót. Pláne hogy van is benne igazság.

Az viszont most nem működik, hogy mivel a politika gáz, elbújunk előle szépen a könyvtárba, színházba, a diszkóba meg a romkocsmába merengeni. Ezt esetleg meg lehet húzni egy épeszű plurális demokráciában, amely az ilyen színtereket nem tekinti csatatérnek. De ez a politika megy utánad. Jön, és bezárja a könyvtárat, mert kell a pénz focira. Bezárja a diszkót, mert az istentelen, a romkocsmát, mert zajos, aztán a színházba hajtat, felmegy jelenet közben a színpadra, lepofozza onnan Richárdot, és ünnepelteti magát. Úgy gondolja, hogy nem merik pofán dobni tojással.

Nincs hova hátrálni. Ilyen a bully természete: csak az erőből ért. A politikával szemben viszont csak az mutathat erőt, aki maga is politizál; pontosabban felismeri, hogy ma a normális élet óhajtása önmagában is politizálás. Ehhez nem kell belépni az MSZP-be, pláne a 4K-ba; van ezen kívül még lehetőség bőségesen, az egyetemi barikádtól odáig, hogy igenis elsétálunk regisztrálni, aztán meg szavazni. Akár olyanra, aki szintén ciki ugyan, de legalább nem képzeli magát mindenki apjának. Különösen elvárható ez azoktól, akik külföldre voltak kénytelenek távozni: ideje van a törlesztésnek. Mindezt érdemes jelezni is előre, és ennek egyik hatásos módja a tüntetés.

Néma gyereknek nincs hazája

Mellesleg a politika is egy munka, ezért meg kell becsülni. Huszonhárom évvel ezelőtt még volt, aki egyetemistaként nem félt nekimenni a rezsimnek. Kiállt a jogaiért, szervezkedett és pofázott, nem tisztelt semmilyen tekintélyt, és eddig eléggé bejött neki a karrier. Most viszont arra bazírozik, hogy ma már nem teremnek ilyen pimasz és ügyes kölykök.

Két mérhetően apolitikus réteg rajzolható körbe Magyarországon. Az egyik a 18-29 éves fiatalok, a másik a cigányság. Az előbbiek jól teszik, ha felmérik, hova vezet a politikai képviselet feladása. De még annál is súlyosabb tragédiához. Ha az ifjúság szempontjai figyelmen kívül hagyhatók, az a nemzethalál előszobája. Akkor az az ország úgy kezd élni, mintha nem lenne holnap. És nem is lesz.

***

Utóbbi megállapításhoz még azt hozzátennénk, hogy (ahogyan arra fentebb utaltunk is) létezik egy, a kommunizmus alatt felnőtt és szocializálódott generáció is, amely megijed, és bizony úgyszintén az apolitikus attitűdöt terjeszti, ha agresszív kormányzati politikával találkozik. Jellemző rá a “ne szólj szám, nem fáj fejem” attitűd, “inkább ne  mondjuk el a véleményünket, és menjünk ki a piacra nyugodtan. Hogy nem tudom megvenni a kiló húst, már nem is zavar”.

Reklámok

Nem minden vélemény számít - a véleményeket szigorúan cenzúrázzuk, e helyütt véleményt csak a demokratikus keretek között lehet nyilvánítani!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s