Jól nézzük meg ezeket a kedves, jóravaló, szimpatikus, elegáns, joviális arcokat…

Ahol rend van, minden tervszerűen halad

…ők voltak a belorusz választás ellenőrei. Egy olyan választásé, ahol az adatok szerint a részvétel 75%-os volt, és ahol a társadalom egyöntetűen megszavazta a jelenlegi hatalmat (talán kilencvenvalahány százalékosan), illetve ahol ellenzéki párt nem jutott be a parlamentbe, olyan nagy az egyetértés, minden csalás nélkül, persze.

Majd amikor a választások jönnek 2014-ben, az irántuk érzett tisztelettel érdemes viselkednünk azon választási ellenőrök felé is, akik egy végletekig eltorzított választási rendszerben “felügyelik” majd, hogy minden “rendben” folyjon.

Egy nagy tanulság van: az emberek önállóan nem hoznak morális döntéseket. Azokat a társadalmak, az emberek összessége hozzák meg helyettük, az egyénre ilyen felelősséget hárítani nem lehet. Ha a társadalmak nem hoznak ilyen döntéseket, mintegy minimum értékként deklarálva azokat a hétköznapokban, az emberek idővel minden morális tartásukat feladják.

Hans Castorp

Ps Nem mellesleg ennek egyik előszele általában az apolitikus attitűd, ami a hasonló országokban megtalálható. Hányszor halljuk, “engem nem érdekel a politika”. Ez alapvetően az esetek jelentős részében nem igaz, ugyanakkor egy féldiktatórikus országban az emberek stimulálják magukat arra, hogy ne érdekelje őket a politika. Ez a nihil vezet majd a fenti képen kedvesen tűnődő hölgyek erkölcsiségéhez, rövidebb távon, mint azt gondolnánk. A kommunizmusban sem érdekelt senkit a politika valamilyen oknál fogva, csak enyhe félmosollyal kezelték. Csak engem hagyjanak békén, tanuljunk meg elvegyülni…

Reklámok

Nem minden vélemény számít - a véleményeket szigorúan cenzúrázzuk, e helyütt véleményt csak a demokratikus keretek között lehet nyilvánítani!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s