Az útdíj is málnásként vonz minket…

…és hát oly édes is lenne belenyalni ebbe a fincsibe is, ahogyan mostanság annyi fincsibe belenyaltunk már, ott lebegnek lelki szemeink előtt a pajkos érett málnaszemek, hisz annyira jó a mi kis vagány kelet-európai easternünkben csapatni, mackóruhában is berúgni a kocsmaajtót és a sáros mancsainkat az asztalterítőbe törölve büfögni egy jót, és fröcsögve zabálni: mááálnaaa. Ha pedig pénzről van szó, különösen jó móka rablólovagként körbe-körbe futva az országban kirabolni a “mormonokat”, az indiánokat, az amisokat, és mindenkit, aki jól láthatóan nem “mi” vagyunk, mit zavar egy-két növény itt-ott, ez a Yellowstone, de legalábbis a Hortobágy, mi meg mackók vagyunk, nem holmi ürgék.

Ennek a tökkelütött attitűdnek a legmókásabb megnyilvánulását láthattuk a közelmúltban a tévében, amikor XYZ államtitkár (ezúttal egy másik XYZ, mint legutoljára, nevezzük őt XYZ2-nek, bár lehetne R2D2 is, valószínűleg ő is még a prototípus szériából származik, láthatóan nem fejlesztettek rajtuk sokat) kijelenti, hogy kell ugye úthasználati díj (rendben is van ez, végülis), de mivel az összege igen magas lesz már jövőre, hát megpróbálják elérni, hogy a külföldiek magas, a hazai fuvarozók alacsony díjat fizessenek.  Talán még a kulcsszót is kimondja, hogy “megkülönböztetjük” vagy “diszkrimináljuk” a külföldieket. “Majdúgycsináljukhogy…” (háttérben pedig a szomszéd ketrecből hallatszik: ajjbefinomezamálna, hhmmm, eszek még kicsit, jújdefinom).

Nos, újfent megjegyeznénk: ha diszkrimináljuk a külföldieket, az EU alapvető szabályaival megyünk szembe – hasonló, állampolgárságon alapuló diszkrimináció nem bevezethető, nem konform az uniós joggal (de talán még a hazaival sem), fennállta esetén ismét eljárást fognak indítani ellenünk. Fincsi a málna, de túl drága. Arról már nem is beszélünk, hogy ez egy olyan málna, ami körül már megint botrány van, hiszen a málna beszerzése is kissé zavaros, mondhatni panamaszagú a málna. Kétoldalról is dugnánk bele tehát fejünket a guillotine-ba, már amennyiben erre lehetőségünk lenne, így inkább két guillotine-t használunk egyszerre, nyakunkat nyújtogatva. A kérdés harmadik oldala, és ez Magyarországon mára már jól látszik: a protekcionizmus nem megfelelő válasz a gazdaság problémáira. Nem a málnásra kellene, hogy fájjon a fogunk, hanem egy 500 milliós piacon kellene telíteni a termékeinket. 10 millió ember szinte nem piac egy ilyen térben, és a málna is keserű lesz idővel.

Fura egy mackó ez a kormány, ennyire mazochista mackót keveset találni, még Kelet-Európában sem mindennapos. Addiktív ez a málna.

Hans Castorp

Reklámok

Nem minden vélemény számít - a véleményeket szigorúan cenzúrázzuk, e helyütt véleményt csak a demokratikus keretek között lehet nyilvánítani!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s