Mi is tiltakoztunk a nagyon felháborodott nénikkel együtt

Ahogyan tegnap jeleztük is, kimentünk a szerdai tiltakozásra, melyet a szélsőségek terjedése ellen tartottak. Morfondíroztunk egy darabig rajta, vajon érdemes-e írni az eseményekről. Tekintettel ugyanakkor arra, hogy egyik szervezőt csak sikerült bizonyos “feketeruhásoknak” bántalmazni, azt gondoljuk, talán egy bejegyzést megér beszámolni a történtekről. Merthogy mi is történt? Háááát, leginkább semmi. Egy újabb, közepes érdektelenségbe és büszke amatőrizmusba hajló eseményen voltunk jelen, a külvilág igen erős közönye mellett, persze.

Szigorúan nem reprezentatív felmérésünk szerint a jelen lévő maximum pár ezer ember jelentős része a DK és az MSZP pártkongresszusok aktív, 60 feletti résztvevői, akik gyakorlatilag az összes hasonló megmozduláson ott vannak, hiszen ukázban van kiadva, hogy ott kell lenni – ugyanezt a típust ismerjük a jobboldalról is, szoktuk is látni őket, hiszen ők ülnek pl. a választási bizottságokban négy évente. Az internacionálé éneklés persze ilyenkor elmarad, ami kicsit furcsa lehet a felháborodott kisnyugdíjasoknak, de hát ez van, nem otthon vannak. A frázisok kántálása pedig kissé kínos volt, legalábbis mi annak éreztük. Sajátságos volt az is, amikor a tíz-húsz ellentüntető is elkezdett “kajabálni” – a hangok szinte teljesen ugyanolyanok voltak. Most egyébként mintha az ellentüntetők is csak a “C” csapatot küldték volna – a mocskos zsidózó fogatlan öregúrtól a feketébe öltözött, nagyon gnóm, igazából rém szerencsétlen és sajnálatra méltó húszas éveiket  is hajlott háttal taposók mellett a hosszú hajú családapákig bezárólag.

A másik érdekes kérdés, hogy rajtuk kívül szép számmal jöttek velünk romák is, szerencsére. Itt ugyanakkor azon morfondíroztunk el, vajon mennyiben szerencsés, ha egy társadalomban mindig azoknak kell tiltakozniuk, akik érintettek valamilyen kérdésben: zsidóknak az antiszemitizmus ellen, romáknak rasszizmus ellen, melegeknek a melegverés ellen, stb.

Szerintünk érthető, hogy egy hasonló eseményen kevesen vannak: nincs mögötte egy széles társadalmi támogatottság. Ugyanakkor pl. a Milla mögött elvileg lenne. Hol vannak azok a civil csoportok, amik egy hasonló rendezvényt meg tudnának szervezni?

És még egy utolsó kérdés: hol vannak azok a csoportok, amelyek valódi értékeket közvetítenének? Hol van egy olyan baloldal, ami nem kommunista, nem posz-kommunista, nem csak az egyre fogyó kisnyudíjas törzsgárdára és a könyöklő párharcosokra épít, hanem vállalható üzenete van? Kíváncsian várjuk e téren, mi lesz a Negyedik Köztársaság mozgalomból (előre jeleznénk viszont, h. a képviselők visszahívását antidemokratikus butaságnak tarjuk, márpedig a weboldaluk szerint úgy tűnik, mintha ezt támogatnák).

És hol van pl. a Fidesz alternatívája a jobboldalon: látjuk, utóbbiból egy szélsőséges párt lett. De hol van egy valódi konzervatív párt, visszafogott jobboldali értékekkel? A pártból sikerült félreállítani a józanabb, mértékletesebb hangokat (ld. pl. Pokorni Zoltán mit mond folyamatosan az oktatás átalakításáról). Miért képtelen a társadalom megfelelő önszerveződésre?

Amikor Orbán Viktor félázsiai népségnek hívja a magyarokat (amin mindenki fölháborodott, pedig tulajdonképpen a háborgók folyamatosan ezt mondják. Mi a magunk részéről inkább a kijelentés rasszista üzenetét tartjuk problematikusnak, a tartalommal, legalábbis azzal, amit mondani akart, egyet értük), pontosan erre gondolt. Arra, hogy az erőpolitika az, ami errefelé dívik, mert az alulról jövő ötletek a szervezésképtelenség következtében elhalnak. Elhalnak az agresszió, a “gáncsolgatás” és a tolerancia hiánya miatt. Ezért néz úgy ki a magyar politikai térkép, ahogy: legyalulva, perspektíva nélkül. Hogy persze mennyire etikus egy miniszterelnöknek, aki ráadásul jelentős részben tehet a dolgok rosszabbra fordulásáért, hasonló kifejezéseket használni a saját népére, már kérdéses. Bárhol Nyugat-Európában nyilvánvaló, hogy le kellene mondania. Ugyanakkor tény és megállapítható, hogy a magyarok nagy általánosságban autoriter módon gondolkoznak, és szükségük van egy  autoriter “uralkodóra”. Ezzel csak az a baj, hogy a világ ezt a rendszert már nem tolerálja, meghaladott, sőt, kimondottan a fejlődés útjában áll.

Hans Castorp

Reklámok

Nem minden vélemény számít - a véleményeket szigorúan cenzúrázzuk, e helyütt véleményt csak a demokratikus keretek között lehet nyilvánítani!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s