Habermas és Európa – magyarul

Ez a könyv a politikai uralomgyakorlás civilizálására irányuló világrend messzetekintő modellje. Arra szeretnék kísérletet tenni, hogy eltakarítsam a demokrácia transznacionalizálásának útjában álló akadályokat. A világtársadalom demokratikus alkotmánya megköveteli egy világpolgári közösség létrehozását. Ez azonban nem világköztársaságként, hanem polgárok és államnépek államok feletti társulásaként épülne föl.”

Hogy Magyarországon a kultúra írmagjait korántsem sikerült még kiírtani, maximum végtelenül zavaró, hogy létezik egy harminc százaléknyi, egészen buta, nagyon hangos és végtelenül aggresszív-intoleráns tömeg, azt az is bizonyítja, hogy Habermas-tól, a jelenleg élő talán legnagyobb szocio-filozófustól magyar nyelven megjelenhet egy kötet. A könyv az esszéit-előadásait-interjúit tartalmazza. Ahhoz, hogy így megjelenjen, valakinek le kell fordítania, meg kell dizájnolni a címplapot (pl. téglalapba rakni a professzor fejét, ld. balra), stb. Munka van benne tehát, ami jó, hiszen azt mutatja, nem egyedül vagyunk, akiket a hasonló könyvek érdekelnek – még akkor is, ha a szellemi elit megnyomorított, és sokszor a kulcspozíciókban is tökkelütöttek ülnek (ld. pl. a hazai felsőoktatást).

A közelmúltban volt egy szabad félórácskám, beültem hát egy könyvesbolt kávézójába átlapozni a könyvecskét. Nem fogok tudni részletes leírást adni tehát ehelyütt a tartalmáról, azon egyszerű oknál fogva, mert nem vettem meg. Azt gondoltam ugyanis, hogy legtöbbünk számára egyértelmű, amit Habermas folyamatosan ír és mond. E tények pár pontban összefoglalhatóak:

  • létezik a “közös Európa”, létezik a közös múltunk, ideáljaink és eszményeink: létezik tehát egy európai “démosz” (nép). Vannak különbségeink, de ezek nem áthidalhatatlanok, több dolog köt minket össze, mint ami elválaszt.
  • (Szellemi értelemben és jogszabályi alapvetéseit tekintve is) újra kell alkotni az Európai Uniót. Ehhez központosítottabb szabályokra, gyakorlatilag egy Európai Föderációra, más néven Európai Egyesült Államokra van szükség. Önálló kormány kell, és annak a tendenciának, hogy a nemzeti politikusok a közös szekeret ide-oda rángatják, véget kell vetni.
  • Emellett viszont a központosítással meg kell szüntetni a jelenlegi demokrácia deficitet is: a lakosság jó része nem hisz Európában, az távol áll tőle, és nem látja át a rendszer értelmét. Be kell vonni őket a közös jövőbe, véget kell  vetni annak, hogy az emberek feje fölött szülessenek döntések. Közvetlenül kell választani a politikusokat, a bizottsági susmust és a miniszterek tanácsát (tagállami minisztereket tömörít) pedig vissza kell vágni vagy megszüntetni.
  • Csak az euróval emelkedhetünk fel, meg kell alkotni a mögötte álló rendszert tehát. Euró nélkül nincs Európa. Hiba volt a hátérrendszer nélkül megalkotni az eurót.
  • A kormányok szokásos populizmusát  félre kell rakni, meg kell próbálniuk megértetni a lakossággal a helyzetünket, az együttműködéssel járó előnyöket és hasznokat. (Ez persze paradox azzal, hogy pont nekik kellene hatalmat átruházniuk Európára).
  • Végül: mag Európa kell: a gyorsan haladók menjenek előre és működjenek szorosan együtt. Ez egyúttal a persze a periféria leszakadásával jár (“büszke de független” marad).
  • Ahogy említettük is, a fentiekhez új alapok kellenek, az EU hatásköröket pedig a legteljesebb mértékben ki kell tágítani, és a szükséges garanciákat létrehozni.
  • Legvégül: legalább a szükséges társadalmi vitákat meg kellene kezdeni: a hallgatás ugyanis  nem a problémák ésszerű megoldása felé visz.

A kötetet ajánljuk mindenkinek, aki érdeklődik a közös jövőnk iránt. Az, hogy én nem vettem meg, ne zavarjon senkit: egészen biztosan érdekes olvasmány lehet mindenki számára.

Hans Castorp

Reklámok

Nem minden vélemény számít - a véleményeket szigorúan cenzúrázzuk, e helyütt véleményt csak a demokratikus keretek között lehet nyilvánítani!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s