Ne akarjunk félázsiaiak lenni, legyünk inkább egészen európaiak végre. Ezertizenkét év után talán jogos lenne ez a kívánalom.

http://www.presseurop.eu/fr/content/article/2530791-viktor-orban-cherche-un-berceau-et-le-salut-en-asie?xtor=RSS-19

Ez a fenti cikk, látott napvilágot a minap kicsiny hazánkról, A Presseurop.eu nevű, párizsi székhelyű információs portálon. A presseurop egyébként „naponta közöl válogatást a nemzetközi sajtó több mint 200 lapjából, amelyet tíz nyelvre – angolra, franciára, németre, spanyolra, románra, olaszra, portugálra, hollandra, lengyelre és csehre – fordít le. ” (http://galamus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=156527&catid=79&Itemid=115)

 

Erre fel megint jövünk mi,  nagyon tatárosan, nagyon keletiesen kifestve, mert  turánian akarunk valójában kinézni. Olybá tűnik a nagy magyar, mint aki valami mongoloid irányba látná a maga Eldorádóját, és nem Nyugat Európában. No jól van, gondolhatnánk, végül is ez nem a többségi társadalom egyöntetű történelmi nosztalgiája, játszadozzanak csak jelmezbálosat a mezőn a tetovált, kigyúrt karú fiatalok. Aludjanak jurtában..kardozzanak, nyilazzanak..nem ártanak senkinek…De itt jön akkor az említett cikk: A tekintélyelvű elhajlásai miatt Európából száműzött magyar kormány a „keleti nyitás” politikájával próbálkozik. Keleten keres szövetségeseket, ezért ma a közép-ázsiai törzsek feltételezett magyar leszármazottaira hivatkozik, egy másik olyan mítoszra, amelyet a magyar szélsőjobboldal vall magáénak.” Majd eztán a szembesülés önmagunkkal, igen, így látnak minket külföldön, Nyugat Európában, az Unióban, aminek azért igyekszünk részesei lenni, maradni. Ez a kurucos viselkedés pedig az össztársadalom megítélésének nagyon nem tesz jót ( olyan dolgokat már meg sem említek, hogy a kormány mennyivel támogatta a bugaci Kurultaj fesztivált). Ez a feszkó tulajdonképpen hátraarc az EU-nak. A sztyeppei nosztalgia nevetséges, alapvetően frusztrációról tanúskodik, pedig történelemből nem állunk rosszul, nem kéne ezeket a hagymázas hülyeségeket elővennünk. Ez már agytörzsi overdrive.

Eddig is amolyan balkáni népnek néztek minket, és nem a pozitív értelemben. Igaz ez valamennyire a Nyugat számlájára is írható, már az, hogy nincsenek tisztában Magyarország közép-európai országként a fejlődés és a nyugatosodás mely szakaszain van már rég túl. Például már nálunk is mindenki tudja mi az a banán, azt, hogy egy déli gyümölcs, és azt is, hogyan kell lefejteni a héját. Merthogy a franciák, vagy a németek 10-20 évvel ezelőtt még azt gondolták, ezt be kell mutatni a magyarnak, aki mellékesen még mindig lovaskocsin közlekedik…..ezt akkor felháborodva cáfoltuk, sértésnek vettük a feltételezést a ‘butanyugatiaktól’. Ma meg önként ülünk fel ismét a lóra. És lovagolunk ha kell, ha nem, színházban, itthon, vagy akár Svédországban. És maradt továbbra is a ‘csakamagyarokazokosakavilágon’ és a ‘nyugatiakmilyenbuták’ attitűd.

Vagy, ahogy jó 15 éve az egyik magyar fiatalnak Franciaországban elmagyarázták: Látod, ez a dobozos üdítő, úgy hívják, hogy Coca Cola, kézzel, egy mozdulattal ki lehet nyitni nem kell hozzá semmi félázsiai trükk, se kés, se semmi, de kard, nyíl végképp nem.

Visszatérve Kurultaj fesztiválra, önmagában nem lenne probléma, hagyományőrzés, rendben van, de azzal együtt, hogy a miniszterelnökünk szerint félázsiai származékok vagyunk, és hogy nyugaton mostanság a sajtószabadság korlátozása és egyéb tréfás témák kapcsán olvashattak rólunk, kissé már sok.

Azt azért még megkérdezem, nem fejlődni akarunk? 

Hagyni kellene már a sok öncélú népieskedést…fárasztó búcsús íze van, olcsó mézeskalácsszívtől és vattacukortól beborított, és az egész átmegy szociomulatósba. Legyünk fejlődőképesek kis felejtéssel, és a hagyományőrzést hagyjuk meg csak annak, de semmiképpen ne akarjunk félázsiaiak lenni, legyünk inkább egészen Európaiak végre. Ezertizenkét év után talán jogos lenne ez a kívánalom.

Dorinna Gray

Reklámok

Nem minden vélemény számít - a véleményeket szigorúan cenzúrázzuk, e helyütt véleményt csak a demokratikus keretek között lehet nyilvánítani!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s