Elnök Úr, ha egyszer felébred, keményen kimondja véleményét az aszófői falunapon

forrás: origo.hu

Kemény kritikát fogalmazott meg a jelenlegi kormánypártokkal szemben az aszófői falunapon mondott beszédében Sólyom László volt köztársasági elnök. A volt államfő szerint az alkotmányos kultúra nemcsak törvényhozásban, hanem a kormányzásban is odaveszett, “gőzerővel, kíméletlenül folyik mindennek az átalakítása”, de “a politikai és gazdasági hatalom bebetonozásán és központosításán túl legfeljebb pillanatnyi, taktikai célok ismerhetők fel.”

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Érthetőnek, illetve a józan ítélőképesség megnyilvánulásának nevezte Sólyom László köztársasági elnök az aszófői falunapon mondott beszédében, hogy az elmúlt két évben példátlanul megnőtt a bizonytalan szavazók tábora. A tendencia a volt államfő szerint a kormánynak és az ellenzéknek is köszönhető, mert “egyre kevesebben viselik el azt a lebecsülést, ami a magyarázat nélküli, erőszakos kormányzati lépésekből éppúgy árad, mint abból, amikor megérdemelten hitelüket vesztett ellenzékiek lármáznak a demokrácia védelmében.”

A beszéd további részében Sólyom László már szinte kizárólag a kormánypártokkal szemben fogalmazott meg kritikát: bírálta például a Fidesznek kedvező módon átírt választási törvényt, a nagyobbik kormánypárt előzetes feliratkozásról szóló terveit pedig – az érveit egyelőre nem részletezve – egyenesen alaptörvénybe és az emberi jogok európai egyezményébe ütközőnek nevezte”

Teljes cikk elérhető itt

Kommentárunk

KEDVES ELNÖK ÚR!

NAGY ÖRÖMÜNKRE SZOLGÁLT, HOGY KÉT ÉV UTÁN ELJUTOTT ADDIG, HOGY VÁLASZTÁSI RENDSZERÜNK SORRENDBEN HARMADIK ANTIDEMOKRATIKUS ÁTALAKÍTÁSA (1. A VÁLASZTÓKERÜLETI HATÁROK ÁTHÚZOGATÁSA, 2. AZ ÁLLAMPOLGÁRSÁGI RENDSZER ÁTALAKÍTÁSA RÉVÉN KÖZVETVE A HATÁRON TÚLI MAGYAROKNAK SZAVAZATI JOG BIZTOSÍTÁSA A MAGYAR ÁLLAMPOLGÁROK MEGKÉRDEZÉSE NÉLKÜL, 3. A REGISZTRÁCIÓ ÉS BÜNTETÉS KILÁTÁSBA HELYEZÉSE) UTÁN ÖN IS TILTAKOZIK. EHHEZ RÁADÁSUL A SZAKJOGÁSZI KÖRÖKBEN OLY NÍVÓS ASZÓFŐI FALUNAPOKAT HASZNÁLTA FEL, A HELYSÉG NAGY ÖRÖMÉRE. FELHÍVNÁNK A FIGYELMÉT PÁR APRÓSÁGRA:

– AZ ALKOTMÁNYUNKAT ÉS ALKOTMÁNYOS RENDSZERÜNKET  GYAKORLATILAG ALKOTMÁNYELLENES PUCCSAL SIKERÜLT LECSERÉLNI A KORMÁNYZATNAK, LEGITIM TÁRSADALMI TÁMOGATÁS NÉLKÜL. PÁR HÓNAPJA OLVASTUK VÉLEMÉNYÉT, MELY SZERINT MAJD A JÖVŐ MUTATJA MEG, HOGY MENNYIRE ALKOTMÁNYOS E RENDSZER, ÉS FÖLHÁBORÍTÓNAK IS TALÁLTUK.

– E “KIS” VÁLTOZÁS AZ ACTIO POPULARIS (AZ ÁLLAMPOLGÁROK AZON JOGA, HOGY BÁRMILYEN JOGSZABÁLY ESETÉN ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGHOZ FORDULHASSANAK) ELTÖRLÉSÉHEZ VEZETETT, HOGY AZ AMÚGY IS BÁBOKBÓL ÁLLÓ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG POZÍCIÓJÁT TOVÁBB GYENGÍTSE,

– A NAPOKBAN ÉPPEN A LEGFELSŐBB BÍRÓSÁG 25%-ÁT NYUGDÍJAZZÁK JOGTALANUL, A BÍRÓSÁGOK FELETT SZÁJER ÚR FELESÉGE GYAKOROL FELÜGYELETET

– AZ ÜGYÉSZSÉG AZ ÜGYEK TÖMEGÉBEN EMELT ALAPTALANUL VÁDAT, AMI FELVETI A GYANÚT, HOGY POLITIKAILAG NEM VOLT PÁRTATLAN

– MEGALKOTTAK EGY ALAPJOGOKKAL ÜTKÖZŐ MÉDIATÖRVÉNYT

– A KORMÁNY A STRASBOURGI EMBERI JOGI BÍRÓSÁG ÍTÉLETEIT ELKEZDTE FIGYELMEN KÍVÜL HAGYNI, AMI RETTENTŐ ROSSZ JEL

– A KORMÁNY AZ EURÓPAI UNIÓ SZABÁLYAIVAL RENDSZERESEN SZEMBE MEGY, KÜLFÖLDIEKET RENDSZERESEN DISZKRIMINÁL

– AZ ORSZÁGBAN ÚJ NEMZETI ALAPTANTERVET FOGADTAK EL, NÁCI ÍRÓK KERÜLTEK BE AZ ALAPTANTERVBE, NAGYSZERŰ ÍRÓK (SZERB ANTAL, CSUKÁS ISTVÁN) KERÜLTEK KI

– A KORMÁNY A TÁRSADALMI KULCSPOZÍCIÓK (JOGÁSZ-KÖZGAZDÁSZ) KÉPZÉSÉNEK FINANSZÍROZÁSÁT TELJESEN (!) LEÁLLÍTOTTA

ELNÖK ÚR! KÖSZÖNJÜK, HOGY TILTAKOZOTT! IGYON MÉG PÁR KÁVÉT ÉS LEGYEN SZÍVES, TILTAKOZZON A HAJDÚNÁNÁSI HURKATÖLTŐ VERSENYEN IS!

ÜDVÖZLETTEL, SEGÍTSÉGÉT KÖSZÖNVE,

HANS CASTORP

Reklámok

Nem minden vélemény számít - a véleményeket szigorúan cenzúrázzuk, e helyütt véleményt csak a demokratikus keretek között lehet nyilvánítani!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s