Elveszik a hősöket a magyaroktól – kik veszik el, Simon elvtárs?

Bruce Willis, újmagyar hős – őt is elvitték

A kárpátaljai magyarság vasárnap Tiszaújlakon, a Rákóczi-szabadságharc első győztes ütközetének emlékére emelt turulmadaras emlékműnél tartotta hagyományosan legnagyobb tömegrendezvényét, a Turul-ünnepséget, amelynek fő szónoka L. Simon László kulturális államtitkár volt.

Az államtitkár beszédében hangsúlyozta: olyan korban élünk, amikor egyre többen törekednek arra, hogy megfosszák a magyarságot hőseitől. Olyan deheroizálási kísérlet zajlik, amelyben azt akarják elhitetni velünk, hogy nincs szükség olyan történelmi példaképekre, akiket a jövő magyar ifjúsága elé állíthatnánk – tette hozzá.

Az államtitkár leszögezte: szembe kell szállni ezzel a folyamattal, hogy a jövő magyar ifjúsága olyan példaképeket láthasson maga előtt, akikre méltán lehet büszke, akiknek történelmi jelentőségű életművéből hitet, erőt és tudást meríthet.

A politikus emlékeztetett arra, hogy mivel a magyar katonák más nemzetek által is elismert hősiessége ellenére a magyaroknak kevés győztes csatát sikerült megvívniuk, ezért érdemes a nyertes ütközeteket megbecsülni.

Ennek tükrében különös jelentőséggel bír a Rákóczi-szabadságharc tiszaújlaki helyszínén tartott megemlékezés, amelynek résztvevői megerősítést nyernek a nemzeti összetartozást illetően, és nem a kesergő múltba révedést viszik magukkal, hanem hasznosítják életükben a múlt sikereiből fakadó tapasztalatokat – fogalmazott.

Hősök tere

Identitáserősítés és összetartozás

“Nem a hőseinktől való megfosztásra, nem a történelmünk lekicsinylésére van szükség, hanem a reális helyzetértékelésre építő identitáserősítésre” – hangoztatta L. Simon László. Hozzáfűzte: “legyünk büszkék a magyarságunkra, de ne hivalkodjunk vele. A magyarságunk legyen része a mindennapjainknak”. Kiemelte: “óvni és ápolni kell az összetartozástudatunkat is, hiszen van mit rendbe tenni ezen a területen”.

Fel kell számolni az elmúlt négy évtized kommunista diktatúrájának nemzettudatot romboló tevékenységét és a december 5-i gyalázatos népszavazás emlékét – fogalmazott a politikus.

Az államtitkár elismerően szólt a jelenlegi magyar kormány nemzetegyesítő intézkedéseiről. Arra szólította a népes hallgatóságot, hogy éljen az új jogszabályok nyújtotta lehetőségekkel, vegyen részt az anyaországi folyamatokban, ezáltal is alakítva saját sorsát szülőföldjén.

(forrás:index.hu)

Kommentárunk: 

A LÉNYEG, ÉLJENEK A JOGAIKKAL, SZAVAZZANAK A FIDESZRE. FÉLREISMERIK A HATÁRON TÚLI MAGYARSÁGOT IS ITTHON.

A CIKKBEN LEÍRT ESEMÉNY ISMÉT EGY ÚJABB KARDCSÖRTETÉS, ÜRES FRÁZISOK UNOS ISMÉTELGETÉSE. A KOMMUNIZMUSNAK RÉG VÉGE VAN, AZÓTA FELNŐTT EGY GENERÁCIÓ, AKIK OLVASHATTAK AKÁRMIT, MEGISMERHETTÉK A TÖRTÉNELMET IS. NÉHA ÚGY ÉREZZÜK, MINTHA AZT KOMMUNKIÁLNÁK, ÉPP A MÚLT ÉVBEN MENTEK EL AZ OROSZOK. RÁADÁSUL TUDVALEVŐ, HOGY A KOMMUNIZMUS UTOLSÓ KÉT ÉVTIZEDE SZELLEMI ÉRTELEMBEN IS “GULYÁSKOMMUNIZMUS” VOLT, AHOL SZINTE BÁRMIT LE LEHETETT ÍRNI, MAXIMUM A KONTEXTUSRA KELLETT FIGYELNI.

A MAGYAR IRODALOM HAGYOMÁNYAINAK GYÖKERES ÚJRAGONDOLÁSA TEHÁT MÁR TÖBB, MINT 20 ÉVE TART ÉS JELENTŐS EREDMÉNYEKET MUTATHAT FEL. A TÖRTÉNELMÜNK NEM ISMERETLEN, CSAK FIGYELNI KELLENE RÁ. SOK ESETBEN PONT A “LEGNAGYOBB MAGYAROK” FELEJTIK EL A RÉSZLETEKET, ÉS DOLGOKAT KIRAGADVA A KONTEXTUSUKBÓL OLCSÓ FRÁZISOKAT GYÁRTANAK.

IDENTITÁSERŐSÍTÉS ÉS ÖSSZETARTOZÁS? ÚGY, HOGY EGYES VILÁGSZERTE ELISMERT SZERZŐKET ÖSSZETÉPNEK (KERTÉSZ IMRE), VAGY EGYES KIVÁLÓ MAGYAR SZERZŐKET KIVESZNEK AZ ALAPTANTERVBŐL (SZERB ANTAL)? VAGY ÚGY, HOGY ÚJRATEMETÜNK NÁCIKAT, VAGY KÉTES MEGITÉLÉSŰ, KOMOLY IRODALMI KÖRÖKBEN NEM MAGAS IRODALMI ÍRÓKÉNT SZÁMON TARTOTT WASS ALBERTET ÉS TORMAY CECILE-T OKTATNAK? VAGY, HOGY AZT KÉPZELIK, SZELLEMIDÉZIK KOSSUTHOT? TÉNY, HOGY A SÉRELMI FÜGGETLENSÉGI RETORIKA KIES MAGYARHONBAN VALÓ ELTERJESZTÉSÉBEN ELÉVÜLHETETLEN ÉRDEMEKET SZERZETT.

Dorianna Gray

Reklámok

Nem minden vélemény számít - a véleményeket szigorúan cenzúrázzuk, e helyütt véleményt csak a demokratikus keretek között lehet nyilvánítani!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s