A lovasszínház margójára…….

Az autentikus népi kultúra amit Bartók Béla és Kodály Zoltán gyűjtött kétségkívül érték (függetlenül attól szeretjük e vagy nem) De az a díszparasztság, melyet ezzel a lovasszínházzal igyekeznek népszerűsíteni és ferde nemzeti tudatot ébreszteni paraszt dolog. Alapvetően ez egy ideologikus konstrukció, egy hamis operettvilágot igyekszik ránk erőltetni, szegény Kálmán Imre mit szólna ehhez…..

A falu végén a réten felállított kihelyezett kormányülések a plébánossal és a polgármesterrel két oldalt, a testvérek és magyarok vagyunk életérzés, a bölcs vezetőink vannak és a többi nem félig mulatságos, és már már nem is meglepő dolog..most már csak szánalmas….

ADY Endre kritikája a A PIROS BUGYELLÁRIS című népszínműről

A népszínmű abban az alakjában, melyben azt a nagy népszínműírók tették kedveltté, napjainkban már élvezhetetlen. Ezt az állítást nem cáfolja meg a mi közönségünk egy nagy része, melynél kifejlett műízlésről szó nem lehet. Az intelligens közönség állásfoglalása erre nézve a legfőbb bizonyíték. Várta a népszínműnek átidomítását, várta annak az új iránynakérvényesülését, mely a színpadi művek minden fajára hatást gyakorolt – a népszínművet kivéve. Ez az átalakulás nem történt meg. Géczy darabjaiban látszik a jó szándék, de erő híján kevés az eredmény. Ne legyen a népszínműíró kiváltságos poéta, s ne legyen a színpadra vitt paraszt egy daloló mesealak, akkor nem lesz okunk panaszkodni a közönség megváltozott ízléséről. Igazságot, életet a népszínműbe, mert a színpad nem cirkusz-porond, s a századvég embere nem kardnyelésen bámuló atyafi. 

Debreczeni Hírlap 1899. január 9. (a. e.)

Dorianna Gray

Reklámok

Nem minden vélemény számít - a véleményeket szigorúan cenzúrázzuk, e helyütt véleményt csak a demokratikus keretek között lehet nyilvánítani!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s