A halálbüntetésről

Amikor 1990-ben Magyarországon eltörölték a halálbüntetést, nem ok nélkül tették. Utóbbi büntetést Európában nem alkalmazzák sehol, bevezetése számtalan nemzetközi emberi jogi egyezménybe ütközne, illetve visszatartó ereje sem lenne, tekintve, hogy az emberölések jó részét hirtelen felindulásból követik el. Ebből kifolyólag a generális prevenció, azaz a társadalom védelme sem indokolná – hiszen valószínűleg a gyilkosságok visszaszorításában nem segítene. Az Alkotmánybíróság ráadásul az élethez való jogot az emberi méltósághoz való jogból vezeti le. Így tehát több érvet sorakoztattak fel tehát annak idején pro és kontra, azonban egyetlen szempont volt akkor és van, amely miatt azt valóban megszüntették. Ez az ok pedig az, hogy visszafordíthatatlan, felülbírálására nincs mód – ha bevezettük volna, például Kaiser Ede, a móri mészárosként elítélt, majd később ezen ügyben felmentett személy már nem élne. Egy olyan bűn miatt fizetett volna az életével, melyet nem ő követett el. Vajon utána a valódi tetteseket is kivégezték volna? A büntetés végleges és visszafordíthatatlan, az ember pedig nem tökéletes és ez alól a bíró sem kivétel. Ő is bűnössé nyilváníthat olyan személyt, aki a bűncselekményt nem követte el. Tévesen kiszabott halálbüntetésekre számos példa felhozható. Az Egyesült Államokban több tucatra tehető az ilyen esetek száma (a háttérre nézve ld. http://jesz.ajk.elte.hu/toth14.html)

Sok esetben a hóhér szerepére lehet több jelentkező lenne, mint egy titkári posztra. Azonban ne feledjük el, ha ilyen módot találunk a szankcióra azzal a társadalom magát helyezi el a barbár közösségek közé. Egy európai ország ezt nézetünk szerint nem engedheti meg magának, az állam büntető hatalma pedig nem terjedhet ki az élet elvételére.

Dorianna Gray és Hans Castorp

Reklámok

Nem minden vélemény számít - a véleményeket szigorúan cenzúrázzuk, e helyütt véleményt csak a demokratikus keretek között lehet nyilvánítani!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s