Kikezelték a magyar huszárok lovát Svédországban (forrás: HVG.hu)

Fájdalomcsillapítót és gyulladáscsökkentőt kapott a korábban állatkínzással gyanúsított két várpalotai huszár Kőrös nevű hucul lova Svédországban; a nyolcezer kilométeres utazás nincs veszélyben – mondta az MTI érdeklődésére telefonon a huszárok egyike.

Csepin Péter, a várpalotai Bakonyi Poroszkálók Hagyományőrző és Sport Egyesület vezetője arról számolt be, hogy négy lovuk közelébe ugyan továbbra sem mehetnek, de a lovarda tulajdonosától úgy értesültek, hogy hétfőn egy újabb svéd állatorvos alaposan megvizsgálta az állatokat, állapotukkal elégedett volt, Kőrösnek fájdalomcsillapítót és gyulladásgátlót adott. Szakvéleményét megküldi a főállatorvosnak, aki döntést hoz arról, hogy a magyar lovak folytathatják-e útjukat.

 

Csepin Péter megjegyezte: több mint egy hete álltak meg pihenni az amali lovardában a beszűrődött lábú Kőrös miatt. Miután egy állatvédő feljelentést tett ellenük állatkínzás miatt, a lovakat meg is nézte egy állatorvos, kezelést azonban tegnapig nem kapott Kőrös.

A hagyományőrző huszárok kibékültek a kényszerpihenővel, mivel Svédországban hatalmas esőzések voltak. Ahogy Csepin Péter fogalmazott: “nem bánjuk, hogy fedél van a fejünk fölött, ha egy hetet állnunk kell, az csak előnyünkre válik”. Hangsúlyozta: a nyolcezer kilométeresre tervezett utat folytatják, küldetésüket pedig nem érzik veszélyben, hiszen kényszerpihenőkkel a tervezéskor is számoltak. Hozzátette: nem tudják, a főállatorvos mikor adja ki szakvéleményét, a helyi magyar közösségek viszont megkeresték a magyar utazókat és segítségüket ajánlották.

Csepin Péter társával, Bakó Sándorral április 7-én indult Várpalotáról az Északi portya elnevezésű útra, eddig háromezer kilométert tettek meg hagyományos huszár viseletben. Finnország-Észtország-Lettország-Litvánia-Lengyelország-Kelet-Szlovákia-Kelet Magyarország érintésével november végén, december elején érkeznek Várpalotára.

Útjuk céljának Csepin Péter azt nevezte, hogy felelevenítsék a magyar huszár- és lovas hagyományokat, népszerűsítsék a lovas sportot, a tartalékos katonai szolgálatot, valamint jó hírét vigyék az országnak.

A magyar huszárokat Amal városában állatkínzás miatt vették őrizetbe, majd július 3-án szabadon bocsátották őket.

Kommentárunk:

“FOKOZOTTAN ÜGYELHETNE SZELLEMI BÍRÁLAT ARRA, HOGY „MAGYAR”-NAK CSAK AZT ISMERJE EL, AMIT IGAZI SZELLEMI IGÉNY ÉS MŰVÉSZI TEHETSÉG ALKOTOTT, NEM PEDIG A GATYÁBA VAGY ÁRVALÁNYHAJAS JELMEZBE BÚJTATOTT KISPOLGÁRI GICCSET, AMELY AZ ELTÖMEGESEDETT EURÓPÁBAN ÁTMENETILEG SZINTÉN KELENDŐ PORTÉKA LEHET, DE A MAGYAR SZELLEMI MINŐSÉG JÓ HÍRÉT ÉS HIVATÁSÁT INKÁBB RONTJA MINT ELŐSEGÍTI”.…

Márai Sándor: Európa elrablása, Röpirat a nemzetnevelés ügyében. Helikon, Budapest, 2008. 196. o.

Dorianna Gray és Hans Castorp

Reklámok

Nem minden vélemény számít - a véleményeket szigorúan cenzúrázzuk, e helyütt véleményt csak a demokratikus keretek között lehet nyilvánítani!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s