Hírkommentár – Rábólintanak a hálapénzre az orvosok (forrás: Origo)

Szinte minden magyar kórházban engedélyezték vagy engedélyezni fogják a hálapénz elfogadását – közölték az intézmények vezetői. A hálapénz adása vasárnaptól bűncselekménynek számít, hacsak a kórházigazgatók nem döntenek másképp. A legtöbb kórház vezetése úgy döntött, nem áll a paraszolvencia útjába.

A legtöbb magyarországi kórházban engedélyezték vagy engedélyezni fogják a dolgozóknak a hálapénz utólagos elfogadását – derül ki az MTI által készített körképből. Az egészségügyi intézményekben a munka törvénykönyvének július elsejétől hatályos új szabályai alapján adták ki az engedélyt, de a kórházigazgatók utasításukban mindenhol közölték: a paraszolvencia előre kikövetelése bűncselekmény.

A vasárnap életbe lépő rendelkezések szerint a hálapénz elfogadása bűncselekménynek számít, kivéve akkor, ha a munkáltató ezt engedélyezi. Több igazgató nehezményezte, hogy erről nekik kell dönteniük, és az egészségügyi államtitkárságtól, illetve az állami kórházak új fenntartójától, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézettől (GYEMSZI) várnak állásfoglalást.

Kommentárunk:

A NEMZETI HÁLAPÉNZT SIKERÜLT OLYAN MÓDON ILLEGÁLISSÁ VARÁZSOLNI, HOGY VÉGRE TELJESEN LEGÁLIS, MI TÖBB, TÁMOGATANDÓ ÉS KÍVÁNATOS LESZ. A HÁLAPÉNZ ÁTADÁSÁNAK ZÖKKENŐMENTESSÉGÉT BIZTOSÍTANDÓ UGYANAKKOR BIZONYOS KÖRÜLMÉNYEK FELTÉRKÉPEZÉSÉT JAVASOLJUK.

ILYEN KÖRÜLMÉNY PÉLDÁUL, HOGY AZ ILLETŐ KÓRHÁZBAN MILYEN DÖNTÉS VAN ÉRVÉNYBEN. AZON KISNYUDÍJAS NÉNIKNEK, AKIK TÖBB KÓRHÁZBA IS SZOKTAK JÁRNI, ÉRDEMES CETLIKÉT BERAKNI A RETIKÜLBE, NEHOGY A ROSSZ KÓRHÁZBAN JÁRVÁN ELVIGYE ŐKET A RENDŐRSÉG. IDŐS KORBAN ELÉG KELLEMETLEN EGY RENDŐRÖRS FOLYOSÓLYÁN ÜCSÖRÖGNI 3-4 ÓRÁT A TANUKÉNTI KIHALLGATÁSRA VÁRVA.

LÉNYEGES SZEMPONT AZ ORVOSSAL TÖRTÉNŐ MEGEGYEZÉS IS: MEG KELL ÉRDEKLŐDNI, A DOKTOR ÚR VAJON ELŐRE, VAGY UTÓLAG „KÍVÁNJA”  A HÁLAPÉNZT. NEHOGY ÚGY JÁRJANAK, HOGY A REUMA OSZTÁLYON DERÜLJÖN KI:  BIZONY-BIZONY, A BEAVATKOZÁSRA ÉRDEMES LETT VOLNA A NYUGDÍJIG VÁRNI, HISZEN MOST NEM VÉGZIK EL, A DOKTOR ÚRNAK IS CSALÁDJA VAN, GYEREKET KELL ETETNI, ÚJ HÁZAT ÉPÍT, STB., RÁADÁSUL TÉLEN ELÉG SOK A HÁTFÁJÓS.  

VÉGÜL, UTOLSÓ SZEMPONTKÉNT, LÉNYEGES A MEGFELŐ ORVOS KIVÁLASZTÁSA IS: INKÁBB ÉRDEMES HÉTFŐ HELYETT KEDDET VÁLASZTANI ÉS AKKOR MENNI ORVOSHOZ, HISZEN LEHET, KOVÁCS DOKTOR ÚR ÁRFOLYAMA KISEBB, MINT KISS DOKTORÉ. A FIATAL ORVOSOK ÁRFOLYAMA ELKÉPZELHETŐ, HOGY ALACSONYABB (AKI A PÉNZÉRT GYÓGYÍT, VAGY LEGALÁBBIS JELENTŐS SZEMPONT NÁLA, AZ MÁR ÚGYSINCSEN MAGYARORSZÁGON). MINDAMELLETT FIGYELJÜNK! NEM BIZTOS, HOGY AZ ALACSONY HÁLAPÉNZRÁTA  ÉS A SZAKMAI FELKÉLSZÜLTSÉG EGYENES ARÁNYBAN ÁLL EGYMÁSSAL!

A HÁLAPÉNZ BÜNTETENDŐVÉ LEGÁLISSÁ TÉTELÉVEL VÉGRE TELJESEN TISZTA VIZET SIKERÜLT ÖNTETNI A POHÁRBA. OLYAN VIZET, AMELY JOGTECHNIKAILAG IS MARADÉKTALANUL MEGÁLLJA A HELYÉT, VALAMINT ÖSSZEHASONLÍTHATATLANUL PROGRESSZÍVEBB, MINT AZ “ORTODOX”, KITEKINTÉS NÉLKÜLI EURÓPAI ORSZÁGOK SZABÁLYOZÁSA. LÉNYEGES KIEMELNI  AZT IS, HOGY AZ ORVOSOKKAL/KÓRHÁZIGAZGATÓKKAL SZEMBEN IS A FAIR ELJÁRÁS ALAPJAIT TEREMTETTE MEG. 

Hans Castorp

Reklámok

Nem minden vélemény számít - a véleményeket szigorúan cenzúrázzuk, e helyütt véleményt csak a demokratikus keretek között lehet nyilvánítani!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s