Álkulturális kalandozások a könyvesboltban

Már egy ideje meg szeretnénk említeni, hogy a magunk részéről a rovásírást újabb divatját is a teljesen értelmetlen blődli felkarolásának gondoljuk. A rovásírást egyébként a jelenlegi kormányzat fontosnak tartotta az Alaptörvényben is nevesíteni, mint nemzeti örökséget. Nos, ez egy olyan örökség, amit senki nem ismer, egy okból: mert nem is kellene. Értelmetlen lenne ugyanis ismerni, hiszen mindig is latin betűkkel írtunk. E téren a két legblődebb “mű” illetve “műfaj” számunkra a következő:

Rovás Biblia, pontosabban: Rovás Újszövetség

Egyrészt figyelmet érdemel a rovásírással írt Biblia. Van olyan barátunk, aki szerint a hagyományos írás feladására azért volt szüksége az embereknek, mert amúgy már túlságosan olvasmányossá kezdett válni a munka, túl gyorsan át ehetett lapozni. Hogy miért csak az Újszövetség jelent meg, újfent kérdéses, és önmagában is barbarizmusra utal: jól tudjuk, az Ószövetség nélkül az Újszövetség értelmezhetetlen (már a név sem: Új – szövetség, mit jelentene ez, ha nem lenne Ó – szövetség, ugye?). Komoly problémát jelez a fejekben az, hogy ehhez a butasághoz tanult emberek is a nevüket adják. A kiadó szerint “a rovásműveltség része a nemzet szellemi erőforrásainak, s emiatt az ismerete, védelme, megőrzése – de legfőképp a mindennapi használata kiemelt fontosságú feladat”. Hát, kedves Hölgyeim és Uraim, elég nagy bajban lennénk, ha ezzel a bugyuta ákombákommal kellene bármilyen értelmes tevékenységet folytatnunk. Kíváncsiak lennék, akik propagálják, hány könyvet olvasnak el egy évben (és e helyütt meg kell, hogy jegyezzük: a Demokrata még nem számít könyvnek!).

A másik nagy kedvenceink közé azon cikkek és könyvek tartoznak, melyek tekernek egyet az amúgy “egyszerű” rovásíráson, és a magyar rovásírást összehozzák az egyiptomi hieroglifákkal. Hasonlót láttunk a minap egy újságárusnál a Moszkva téren, a címe valahogy így hangzott: “Az Egyiptomi hieroglifák értelmezése a magyar rovásírás tükrében”. Utóbbi önfeledten vidám pillanatokat okozott számunkra, az újságárus nem értette, mitől fuldoklunk a nevetéstől. Sajnos a neten hosszas keresgélés után sem sikerült megtalálni e pazar munkát, mely igazi unikum lehet a száraz, unalmas piacon. Lehet, hogy rovásírással kellene keresnünk a címet, de ez sajnos nem ment. A neobarbarizmus hasonló túlburjánzásai ékes bizonyítékai annak, hogy a magunkban történő mozizás miféle agyszüleményeket produkálhat. Egyesek szerint a bibliai idők előtt 44.000 éve a magyar volt a világnyelv, így végülis logikus és koherens a kapcsolódásuk, van benne rendszer. Ugyanakkor lehet, hogy az áltudományos rovásírás-kutatás helyett a kedves öregurak foglalkozhatnának kevésbé kultúrapusztító tevékenységgel, például horgászással, kutya vagy az unoka “sétáltatásával”, játszótereken homokvárak építésével, bolhapiacozással, a női szerzők (femininebb úriemberek) gobelin kötésével vagy horgolással, stb. Itt is ki kell, hogy jelentsük: nem baj, ha három öregúr horgászás helyett hobbiból rovásírással levelezik egymással, viszont ennek a primitív szubkultúrának a tömegkultúrába történő juttatása szintén nagy hiba, és értelmes munkák elől veszi el a helyet.

Hans Castorp

Reklámok

3 thoughts on “Álkulturális kalandozások a könyvesboltban

  1. “Nos, ez egy olyan örökség, amit senki nem ismer, egy okból: mert nem is kellene. Értelmetlen lenne ugyanis ismerni, hiszen mindig is latin betűkkel írtunk.”
    Aki ezt leírta, és közzétette, gondolom, viccelt. Vagy pedig ennyire tudatlan… Hacsak nem tudja úgy, hogy a magyarok történelme mindössze 1000 éves.

Nem minden vélemény számít - a véleményeket szigorúan cenzúrázzuk, e helyütt véleményt csak a demokratikus keretek között lehet nyilvánítani!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s